Keresés...

Kihirdették a Wolf-díj nyerteseit Izraelben

Kihirdették a Wolf-díj 2013-as díjazottjainak névsorát, amelyben idén amerikai, német és osztrák tudósok, valamint egy portugál építész szerepel - jelentette be szerda este Tel Avivban a Wolf Alapítvány.


A fizikai elismerésben Juan Ignacio Cirac Németországból és Peter Zoller Ausztriából részesült, az amerikai George D. Mostow és Michael Artin a matematikai, Robert Langer pedig a kémiai díjat kapta. Az agrártudományi díjazott is két amerikai tudós, Jared Diamond és Joachim Messing. A portugál Eduardo Souto de Mouro építészként nyerte el a Wolf-díjat.

Az öt kategória mindegyikében 100 ezer dollár is jár Simon Peresz államelnöktől a májusi ünnepélyes parlamentbeli átadáson Izrael megalakulásának - héber naptár szerinti - évfordulóján.

Az idei legismertebb díjazott Jared Diamond, a tudományt népszerűsítő könyveiről is híres amerikai zsidó tudós. Művei új megközelítésben szólnak a fejlődésről és az antropológiáról.

Az izraeli Nobel-díjnak is nevezett rangos kitüntetés nyertesei közül 34 éves fennállása alatt minden harmadik győztes később elnyerte a kémiai, fizikai vagy az orvosi Nobel-díjat is. Eddig 282-en kapták meg 23 országból az elismerést, amellyel "az emberiség és az emberek közötti baráti viszony érdekében elért teljesítményeket" jutalmazzák.

A Wolf-díjat 1975-ben alapította a kalandos életű, milliárdos német kémikus, Ricardo Wolf és felesége, Francisca 10 millió dolláros adományukból, illetve a világban szétszóródott Wolf-család tagjainak hozzájárulásából.

A tudományos Wolf-díjakat 1978-tól évente adományozzák a mezőgazdaság, a matematika, az orvostudomány és a fizika terén kiemelkedő alkotóknak. 1981 óta az építészet, a zene, a festészet és a szobrászat jeles képviselői is részesülnek a kitüntetésben, az egyes művészeti területek évente váltakoznak.

A Wolf-díj magyar díjazottjai közt van Polányi János kémikus (1982), Erdős Pál matematikus (1983). 1987-ben Lax Péter, a New York-i Egyetem magyarországi születésű matematikaprofesszorának munkásságát ismerték el vele, 1991-ben pedig az ugyancsak magyar születésű, Svájcban élő és az Egyesült Államokban is oktató Telegdi Bálint fizikust. 1999-ben az Amerikában is tanító Lovász László nyerte el a matematikai Wolf-díjat, 2000-ben pedig a magyar-amerikai Raoul Bott. 1998-ban Somorjai Gábor Árpád vegyészt, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem tanárát, 2007-ben az Egyesült Államokban élő pozsonyi születésű George Feher (Fehér György) biofizikust ismerték el. A művészetek terén Ligeti György zeneszerzőt tüntették ki 1996-ban a Wolf-díjjal.

Shiri Zsuzsa
 
Elejére!