Keresés...

Tóth Balázs az év informatikai újságírója

Az index.hu munkatársa kapta idén a Kovács Attila díjat, mely annak az újságírónak jár, aki az adott évben a legtöbbet tette az infokommunikáció népszerűsítése érdekében.

A Kovács Attila díjjal olyan újságírókat ismernek el, akik cikkeikben, riportjaikban vagy műsoraikban átfogó képet adnak az informatika életminőséget javító képességeiről, felhívják a figyelmet az új lehetőségekkel együtt járó veszélyekre, és akiknek művei az infokommunikációs technológia által teremtett lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöznek.

Tóth Balázs a magyar informatikai újságírás meghatározó jelensége. 11 éve az Index TECH rovatának szerzője és szerkesztője, előtte két évig a Stop.hu informatikai újságírója volt.


Egyéni látásmódja, kritikus, néha cinikus megközelítése a más lapokban unalmasnak tűnő témákat is életre kelti. Kevés olyan személyiség van a hazai szaksajtóban, aki végigjárja az országot azért, hogy mindenhol lemérhesse, hogy milyen gyors a mobilinternet. Kevesen veszik a fáradságot, hogy saját magukon is kísérletezve próbáljanak ki mindent, amiről írnak, és kevesen igyekeznek a kényelmes sajtóutak helyett önállóan felfedezni a szakkonferenciákat a valóban érdekes sztorik után vadászva. Tóth Balázsra ez mind jellemző.

A díj bíráló bizottsága külön értékelte, hogy az index.hu újságírója mindig igyekszik a technológiát vastagon borító marketing mögé is benézni, és szembesíteni az olvasókat a valósággal – legyen szó adatvédelemről, közösségi oldalakról, okostelefonokról, szoftverekről vagy akár kódolásról.

Az elhunyt kiváló zsurnaliszta, Kovács Attila nevét viselő, az év informatikai újságírójának járó díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) idén is közösen hirdette meg. A díj odaítéléséről héttagú bíráló bizottság döntött, amely a kiírók képviselőiből, valamint kommunikációs szakemberekből állt.

A legjobb IT újságírókat 2005 óta díjazzák. A 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként több számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. A tavalyi évben a díjazott Molnár Csaba újságíró, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin mellékletének munkatársa lett. Írásaiban természettudományos és technológiai témákkal foglalkozik, melyek amellett, hogy közérdeklődésre tarthatnak számot, egyaránt bemutatják a technológia lehetőségeit és árnyoldalait is.

Kovács Attila, a válogatott kardvívó a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál, ahonnan a mai IDG elődjét jelentő Computerworldhöz igazolt, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul. Alapító tagja a Prímnek, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot. Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996-tól pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.

A díj odaítéléséről héttagú bíráló bizottság döntött, amely a kiírók képviselőiből, valamint PR-marketing és kommunikációs szakemberekből áll:

Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)
Dojcsák Dániel, tartalomigazgató – IVSZ
Mester Sándor, életműdíjas informatikai újságíró – Infotér Egyesület
Miltényi Gábor, ügyvezetőigazgató-helyettes – NJSZT
Petrányi-Széll András, az MPRSZ alelnöke és a PS:PRovocative pr-ügynökség társtulajdonosa
Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet
Sali Róbert, MBA, informatikus

A díj átadására a 2014. november 20-án megrendezett 8. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián került sor.

Az év informatikai újságírója – Kovács Attila-díj:
2011: Elek László– Magyar Rádió
2012: Sebők Viktória – IT-Business

2013: Molnár Csaba – Magyar Nemzet

 
Elejére!