Keresés...

Leletek százaira bukkantak a kínai Nankingban, a Ming-kor hatalmas hajógyárának helyszínén

Hajóépítéshez használatos eszközök százait rejtő építkezési terület vált ásatások helyszínévé a kelet-kínai Nanking városában, s szakértők arra következetnek, hogy a munkások annak a hajógyárnak a nyomaira leltek, amely egy időben a „kínai Kolumbusz”, Cseng Ho admirális flottájának hajóit is készítette.

Vashorgonyok, kőbalták, szekercék, szegek, kések, kormánylapátok, porcelánok, fegyverek, Ming-kori (1368-1644) pénzérmék és pálmalevelek szálaiból font, egykor jellemzően hajógyári munkások által viselt lábbelik százai is a felszínre kerültek.

A helyszín minden jel szerint azonos a Ming-dinaszia idején íródott, A Lungcsiang hajógyár története című könyvben szereplő leírás szerinti gyárral - nyilatkozta a China Daily című lapban az ősi hajók szakértője, egyben a Csiangszu tartományi Cseng Ho Kutatóintézet igazgatóhelyettese, Csao Csi-kang. (A képen: Cseng Ho Zhen He flottája, 17. századi kínai könyvillusztráció)

Az egyik nehezen beazonosított kormánylapát lemezéről például azt is megállapították, hogy Délkelet-Ázsiából importált mahagóni fából készült. A méreteiből ítélve (500 kilogramm súlyú és 10 méter hosszú) egy legalább ezertonnás hajóhoz készülhetett - állapította meg Vang Si-csing nankingi régiséggyűjtő.

A Lungcsiang hajóépítő üzemet először a Déli Szung-dinasztia (1127-1279) idején hozták létre, s a Ming-dinszatiában nőtte ki magát nemzeti hajóépítő központtá. Feltételezések szerint a Jangce folyó mentén fekvő gyárban 20-30 ezer ember dolgozhatott.

Később, Jung-lö császár uralkodása idején (1360-1424) szerepe némileg háttérbe szorult, mivel Cseng Ho indiai-óceáni felfedező útjaihoz a hajókat egy másik, a Paocsuan hajógyár építette. A híressé vált Kincses Flotta hajói már itt készültek.

Cseng Ho, aki 1381 és 1433 között élt, 1405-től kezdődően hét expedíciót vezetett, ezek során megjárta Dél-Ázsiát, a Közel-Keletet és a Horn-fokot is. Egyes vélemények szerint az amerikai kontinensre is eljutott évtizedekkel Kolumbusz előtt.

A 15. század legnagyobb kínai hajósa korában gigantikus flottával, 27 ezer matrózával szelte a vizeket. Hajóinak egyikén-másikán kilenc árboc is meredezett.

Alig öt éve régészek Nankingban azonosították Cseng szintén véletlenül felfedezett síremlékét, de az admirális maradványai nem voltak ott, hiszen köztudott, hogy 1433-ban Indiában hunyt el, ahonnan már nem szállították vissza.

Az admirális, Cseng Ho eunuch, a dél-nyugati Jünnan tartományban, muszlim családban született. Amikor a kínaiak 1382-ben megdöntötték a mongol uralmat, gyermekként fogságba került, kasztrálták, majd Csu Ti herceg udvarába került. Cseng a herceg katonai tanácsadója lett, s kulcsszerepe volt abban a lázadásban, amely a herceget Jung-lö néven császárrá tette.

Trebitsch Péter

 
Elejére!