Keresés...

Térinformatikai újdonságok az egyetemen

Az agráriumtól a várostervezésig forradalmasítja a tervezési és az ellenőrzési folyamatokat a modern térinformatika.

Geographic Information System (GIS), azaz a térinformatika legfontosabb alapelve, hogy informatikai eszközök segítségével térképezi fel a legkülönbözőbb térbeli objektumok közötti kapcsolatokat, amelynek révén a vizsgált területekről a korábbi módszerekkel elképzelhetetlen részletességű és pontosságú háromdimenziós térképeket képes alkotni. Ebben ma már kulcsszerepe van a személyzet nélküli, távirányítós járművek, az úgynevezett drónok megjelenésének, illetve egyre szélesebb körű felhasználásuknak.


Az eljárás a legkülönbözőbb területeken teheti hatékonyabbá a tervezési, a mérési, vagy éppen az ellenőrzési feladatok elvégzését. Így például a GIS-alkalmazások egyszerre segíthetik az ár- és belvízvédelem területén az aktuális vízállási helyzet nyomon követését és az esetleges kritikus védekezési pontok feltárását, vagy például a tömegközlekedésben az egyes járatok és megállóhelyek sűrűségének optimalizálását.

A rohamosan fejlődő szakterület legújabb eredményeit mutatják be a VI. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon 2015. május 28-29-én a Debreceni Egyetemen. A rendezvény célja testközelből bemutatni a felhasználóknak, hogy a térinformatikai módszerek alkalmazásával miként tehetők gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá a tervezési, mérési és ellenőrzési feladatok a közszolgáltatások területén és a különböző gazdasági szektorokban.
  • Hat évvel ez előtt született meg az ötlet, hogy rendezzünk egy olyan konferenciát, ahol az elmélet és a gyakorlat találkozhat. A kutatók bemutatják a térinformatika területén elért legújabb tudományos eredményeiket, a felhasználók pedig elmondhatják véleményüket, tapasztalatikat ezzel kapcsolatban, mintegy visszaigazolva a kutatók munkáját. Az előző évek sikerének köszönhetően a konferencia mára a magyar térinformatikai szakma legelismertebb eseményévé nőtte ki magát – tájékoztatott Lóki József, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi tanára, a rendezvény főszervezője.
A kétnapos rendezvényen 11 szekcióban és két poszter szekcióban mutatják be a legkorszerűbb méréstechnikai megoldásokra épülő technológiákat, amelyek egyszerre segíthetik az állami és önkormányzati szféra működését, valamint egyes gazdasági szektorokban javíthatják a magyar vállalkozások piaci lehetőségeit a hagyományos technológiát alkalmazó versenytársaikkal szemben. A kutatók mellett a gyakorló felhasználó szakemberek, valamint a térinformatikai alkalmazásokhoz szükséges hardvereket és szoftvereket gyártó és forgalmazó cégek is bemutatkoznak.

A 2010-es konferencia letölthető anyagai
A 2015-ben megjelent konferenciakötet ide kattintva letölthető.

 
Elejére!