Keresés...

E-health fejlesztéseket megalapozó kutatások


A Pécsi Tudományegyetem szeptember 16-án rendezte meg az „E-health fejlesztéseket megalapozó kardiológiai, diagnosztikai, genetikai kutatások ösztönzése a Pécsi Tudományegyetemen” (TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0009) című projektjének nyitórendezvényét. A 286,07 millió forint támogatásban részesülő pályázat az egyetem különböző orvosi kutatásait kapcsolja össze annak érdekében, hogy a jelenleg kórházi ápolást igénylő betegségekben szenvedők egy része biztonságosan átvezethető legyen az otthoni ápolás területére.


Az orvoslás egyik fő feladata a betegek hatékony kezelése a legfejlettebb technológiák felhasználásával, és a hatékonyság mellett egyre inkább középpontba kerül a betegek életminősége is, mely a gyógyulási folyamatot nagyban befolyásolja. A pályázat célkitűzése e két feladat ötvözése: a betegek otthoni ápolási lehetőségeinek szélesítése. A Pécs Tudományegyetem egészségügyi, orvos-biológiai, biokémiai és biofizikai kutatásait kívánja összekapcsolni az mHealth (mobile health, azaz mobil eszközökkel támogatott egészségügyi ellátás) területén végzett kutatás-fejlesztéssel a betegellátás hatékonyságának és minőségének növelése érdekében. A projekt eredményeként csökken a fekvőbeteg ellátási intézmények túlterheltsége, illetve javul a betegek életminősége.

A 2015 november 30-án lezáruló pályázat keretében az egyetem Általános Orvostudományi Kara, Természettudományi Kara, Klinikai Központjának 1. számú Belgyógyászati Klinikája és Közgazdaságtudományi Kara közös kutatócsoportot hoz létre. A kutatók  harminc, magas kardiovaszkuláris rizikójú beteget vizsgálnak meg, akik ezt követően fokozatosan növekvő intenzitású, ellenőrzött, otthoni fizikai tréningprogramban vesznek részt. A megszerzett tapasztalatok alapján a továbbiakban, már kardiovaszkuláris betegségen átesett betegek otthoni, biztonságos rehabilitációs programját szeretnék kifejleszteni, melynek során e-health, azaz információs technológiát, valamint m-health, azaz mobil technológiát alkalmaznának az otthoni rehabilitációs program támogatására.


 
Elejére!