Keresés...

Testvére lesz Leónak


Csaknem 1,7 milliárd forintból majdnem a duplájára bővül még idén a Debreceni Egyetemen az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.

       

2015 júniusában kezdte meg működését a Debreceni Egyetemen az ország legerősebb szuperszámítógépe, mely a Leo fantázianevet kapta. A világ 500 legerősebb számítógépe közé is bekerült gép máris csaknem a duplájára bővül, még nagyobb feldolgozóerőt, jelentős tárolókapacitást és a felsőoktatást kiszolgáló közműrendszert biztosítva, köszönhetően a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) kiemelt infrastruktúra-fejlesztésének.

A „Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban” című projekt keretein belül 2015 novemberére extrém nagy számítási kapacitású rendszerek kerülnek az újonnan létrehozott, korszerű debreceni szuperszámítógép-központba. – A teljes magyar felsőoktatás kiszolgálását teszi lehetővé a debreceni szuperszámítógép, az új géppel együtt a debreceni a világ 200 leggyorsabb gépe közé emelkedik, a magyar szuperszámítástechnika fellegvárává emelve a Debreceni Egyetemet – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár a fejlesztés sajtótájékoztatóján.

A szuperszámítógépek a kutatás minden területén felhasználhatóak, az orvostudománytól az irodalomtudományig, a kémiától a genetikán és a mérnöki tudományokon át a magfizikáig. Olyan számítások végezhetőek el, olyan adathalmazok értékelhetőek ki a segítségével, melyek korábban reménytelennek látszottak. – A szuperszámítógép nélkül a hazai felsőoktatás versenyhátrányt szenvedne a környező országokkal szemben. A szuperszámítógép beszerzése és üzemeltetése nem olcsó, de megtérülő beruházás, a tudományos eredményekben térül meg a befektetés – fogalmazott Gaál István kancellári megbízott.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatóhelyettese szerint az új gép szélesebb felhasználói kör számára biztosít szolgáltatásokat. Stefán Péter kiemelte: az adattároló kapacitás megduplázása miatt nemcsak a tudósok, de közgyűjtemények, könyvtárak számára is új lehetőségeket nyit a szuperszámítógép. – Az eddigi 280 Tflops kapacitását 500Tflops-ra bővítjük, az adattároló kapacitást 8Pbyte-ról 16Pbyte-ra emeljük.

Molnár Zoltán, a gépet biztosító Hewlett-Packard technikai szakértője szerint ez a szuperszámítógép az informatika Formula-1-e, amiben 6500 processzormag dolgozik majd.


 
Elejére!