Keresés...

Nyitott Laborok: középiskolások százai a PTE Műszaki és Informatikai Karán megrendezett ÉlményMűhelyen

Drónok repkednek a tanteremben, óriási fraktálszerkezetek nőnek ki a földből, támadnak a háztartási hulladékból épített robotok, és geometrikus fénymintázat ragyog fel a falakon… Mindezt nem a moziban, hanem a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karán rendezett ÉlményMűhelyen élhette át 350 középiskolás, akik október 16-án, pénteken ellátogattak az egyetemre.


A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karának (PTE MIK) képzéseit népszerűsítő Nyitott Laborok programsorozatot tartottak a múlt héten a PTE Boszorkány úti kampuszán. Ezt koronázta meg az az ÉlményMűhely rendezvény, amelyen a diákok 11 különböző műhelytevékenységben vehettek részt a robotépítéstől a 3D-nyomtatáson és építészeti szoftverek használatán át az óriási méretű geometrikus modellek tervezéséig és megépítéséig. A PTE MIK és partnere, az ÉlményMűhely Matematikai-Művészeti Mozgalom sikeres együttműködését jelzi, hogy a pécsi középiskolák csaknem mindegyike képviseltette magát a rendezvényen, de az ország távolabbi pontjairól, Budapestről, Mohácsról, Siklósról és Tamásiból is érkeztek diákok és tanárok. A délután folyamán tehetséggondozóknak szóló előadásokra és szakmai beszélgetésre is sor került.

 "Az eredetileg 200 fősre tervezett program iránti óriási érdeklődés minket is meglepett. Végül 350 diákot láttunk vendégül, de így sem tudtunk minden jelentkezőt fogadni. Számukra egy későbbi időpontban további Nyitott Laborokat és ÉlményMűhelyt tervezünk" – mondta el Dr. Kvasznicza Zoltán, a PTE MIK Műszaki Informatika és Villamos Intézetének igazgatója, a rendezvény házigazdája.

A 9-11. évfolyamos diákok tanáraik kíséretében látogattak el a rendezvényre. Dombi Anna, a Janus Pannonius Gimnázium matematikatanára az ÉlményMűhely sikerének kulcsát mindenekelőtt a műhelyeken alkalmazott különleges eszközökben, és a játékos megközelítésben látja: "A diákok gyenge motivációját növelheti minden játék, de a szoros órakeret és a hatalmas elsajátítandó tananyag erre egyre kevesebb lehetőséget ad" – mondta a rendezvény hiánypótló jellegét hangsúlyozva.

A Nyitott Laborok hetet a Kutatók Éjszakája vezette fel. Az ÉlményMűhelyt  2014 után, immár második alkalommal rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karán.
 
Elejére!