Keresés...

Valós és virtuális világok

A Debreceni Egyetem workshopokkal, műhelykonferenciákkal, könyvbemutatókkal készül a Magyar Tudomány Ünnepére.


A Magyar Tudomány Ünnepét minden évben november 3-án tartják. Ez az a nap, melyen 1825-ben Széchenyi István felajánlotta egy évi jövedelmét a Magyar Tudományos Társaság alapítására, ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét.

Az idei ünnep kiemelt témája: „A tudományok evolúciója – a valós és virtuális világok”. Egyhónapos országos programsorozat kezdődik november 3-án, ami a tudományt mint a jövő alakításának meghatározó eszközét kívánja bemutatni. Célja, hogy rámutasson: a mindennapjainkat megtöltő információáradatban egyre nehezebb eligazodni, megkülönböztetni a hiteles forrásból származó információkat a megbízhatatlan vélekedésektől, aminek következménye, hogy könnyen összemosódik a valóság és a képzelet által teremtett világ. Ebben az évben a Magyar Tudomány Ünnepe a tudománynak mint hiteles ismeretszerzést segítő eszköznek a szerepét hirdeti.

A rendezvénysorozat kiemelt figyelmet szentel a mindennapi döntéseinket alapvetően befolyásoló témáknak, így például: az oltásellenesség okainak és következményeinek, a módosított tudatnak (a neuropszichológiai kutatások áttörő eredményeinek), a szerzett tulajdonságok öröklődésének (epigenetikai felfedező kutatásoknak), az „okos” eszközök evolúciójának (tárgyak internetének, atipikus tanulási formáknak, adatvédelemnek és kiberfenyegetésnek, digitalizált piacnak, robotikának), új módszereknek és eredményeknek a társas kapcsolatok kutatásában (a média-vezérelt embernek), valamint a tudomány és áltudomány kérdéskörének.

A Debreceni Egyetem számos rendezvénnyel csatlakozik az országos kezdeményezéshez, ezek listája itt elérhető. A programok sorát hagyományosan a doktor- és díszdoktoravató ünnepség zárja november 28-án.


 
Elejére!