Keresés...

MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS SIKERESSÉGÉNEK NÖVELÉSE NON-INVAZÍV MÓDSZEREKKEL CÍMŰ PROJEKT ZÁRÁSA


Az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg a Pécsi Tudományegyetemen az a projekt, melynek célja a Mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése non-invazív módszerekkel. A 8 hónap időtartamú, 299,2 millió forint európai uniós támogatással járó kutatói program 2015. december 15-én lezárult.


Magyarországon és a fejlett világban negatív irányú demográfiai változások figyelhetők meg, melyek időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt. A helyzet komoly feladat elé állítja a politikai döntéshozókat és a reprodukciókutatás valamennyi területének szakembereit is. Éppen ezért van kiemelkedő jelentősége a TÁMOP 4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0004 számú projektnek, melynek célja a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának jelentős emelése az embrió károsodása nélküli vizsgálatokkal.

A kutatásban részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét. Az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek (chip) kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a klinikai minták diagnosztikai vizsgálatára. Az ilyen nanotechnológiára épülő lab-on-a-chip módszerek egyre inkább beépülnek a modern klinikai diagnosztikába. Ennek érdekében a PTE a Szentágothai János Kutatóközponttal együttműködve létrehozott egy Lab-on-a-chip kutatócsoportot, amely kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A projekt során az interdiszciplinális kutatócsoport számos hazai és nemzetközi intézménnyel alakított ki együttműködést azzal a céllal, hogy a birtokába kerüljön a speciális, klinikai alkalmazásokra is alkalmas chiptechnika megvalósításának technológiája.


 
Elejére!