Keresés...

Kutatók Éjszakája

Lassan megszokottá válik, hogy szeptember végén a kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok kitárják kapuikat, és a Kutatók Éjszakája alkalmából vendégül látják az érdeklődőket.

Idén az Európai Uniónak a programot támogató Marie Sklodowska Curie Akciója szeptember 30-ra hirdette meg az eseményt. Egész Európában sok ezer laboratórium kínál érdekes programokat sok százezer embernek. Bár a rendezvény eredeti célja a fiatalok megnyerése a kutatói pályának, minden korosztályt szívesen látnak az ingyenes programokra.

Magyarország a statisztikák szerint eddig is élen járt mind a részt vevő intézmények, mind a programok és a látogatók számában, és a szervezőknek minden reményük megvan rá, hogy idén túlszárnyalják az eddigi számokat is.
Idén az eddigi jelentkezések alapján 46 magyarországi város közel 200 helyszínén várnak mindenkit, akit érdekel, hogy működik a világ, mit csinálnak a kutatók.

A rendezvény kimondott célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló véleményt. Megtudhatjuk, hogy kutatni izgalmas, jó dolog, a tudományos kutató pedig pont olyan ember, mint a családunkból, ismerőseink közül bárki más.

A tehetséges fiatalok bevonása a tudományos kutatás világába Európa jövőbeli versenyképességének záloga.

Ízelítőül az idei rendezvény néhány érdekes programja: az Ericsson a Kutatók Éjszakája hagyományosan egyik legfontosabb támogatója idén okosruha pályázatot hirdetett SzerCode Challenge címmel, a Bay Zoltán kutatói bemutatják a Flike drónbicikli továbbfejlesztett változatát, a legügyesebbek szimulátoron ki is próbálhatják, megismerkedhetünk az összeolvadó fekete lyukak érdekes világával. Lesz lézershow és gyerekkonferencia, valamint elektronizálhatunk akár egy elefántot is. Idén először kapcsolódik be a nap programjaiba a Csodák palotája új bemutatóhelye, a Playbar.

Sajnos a Kutatók éjszakája egyik hagyományos helyszíne, a budapesti Planetárium idén az épület műszaki állapota miatt nem fogadhat látogatókat, azonban helyette belép a TIT Uránia Csillagvizsgálója, ahol új, érdekes bemutatók várják a csillagos ég titkaival ismerkedni vágyókat.

Az eseményeken való részvétel minden helyszínen ingyenes, ám a nagy érdeklődés miatt bizonyos programokon csak a rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.eu) történő előzetes regisztrációval lehet részt venni. A regisztráció szeptember 9-én 0 órakor kezdődik.

A honlapon megjelenítetteken túlmenően számos más intézmény önkéntes alapon önállóan is szervez a kezdeményezéshez kapcsolódó programokat, a www.kutatokejszakaj.eu honlapon csak azokat tudtuk megjeleníteni, amelyeket bejelentettek a szervezőknél.

 
Elejére!