Keresés...

Elismert kutató, nő és anya

Jeney Viktóriának, a Debreceni Egyetem vegyészkutatójának ítélte oda az akadémikusokból álló zsűri a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíját. A rangos elismerést kedden adták át a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen.


Az alapítók törekvése a díj létrehozásakor az volt, hogy minél többen megismerjék a tudománnyal foglalkozó hölgyeket, ezzel is támogatva karrierjüket.

"Az elmúlt 14 évben 41 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, egytől egyig kiváló tudósok, így nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy közéjük kerülhettem. A díj fontosságát számomra tovább emeli, hogy egy olyan kutatócsoportot vezetek, melynek majdnem minden tagja hölgy. Ez a díj nekik is hatalmas inspirációt jelent" – hangsúlyozta a díjátadót követően az idei pályázat debreceni díjazottja.
Jeney Viktória az díjátadón. (lenti fotón balról a harmadik)

A koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzését kutató Jeney Viktória, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa. Az általa irányított kutatócsoport a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin gyulladáskeltő hatását vizsgálja. Érdeklődésük középpontjában az érfali gyulladásos folyamatok állnak. Ennek pontos feltérképezése újfajta gyógymódok felfedezéséhez járulhat hozzá.

A kutatónő példaértékűen hangolja össze a laboratóriumi munkát és szülői feladatait. Két gyermek édesanyjaként nincs könnyű dolga, sok kompromisszumot kell kötnie, de családja mindenben segíti és támogatja.

"Egy kalandvágyó nagymama, egy nagyszerű szakmabeli férj, valamint egy mindig ugrásra kész testvér segítségével minden megoldható, legalábbis az elmúlt 14 év ezt bizonyítja. A fiam már 14 éves, de még csak 6 hónapos volt, amikor az első posztdoktori tanulmányutunkra indultunk az Egyesült Államokba. Velünk tartott édesanyám is, ő viselte gondját Boldizsárnak, amíg mi dolgoztunk. Ez 5 évvel később megismétlődött a kislányommal is, akkor éppen Portugáliában töltöttünk el 2 évet. Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen a gyerekek 9 és 14 évesek, de azért még mindig egyeztetjük a heti programunkat a férjemmel, és szigorú időbeosztással élünk" – meséli Jeney Viktória.

Nőként, feleségként és anyaként családja harmonikus működésének fenntartására törekszik és sok-sok közös élmény szerepel a tervei között. Tudósként pedig kutatási céljai megvalósítása mellett fontosnak tartja, hogy jelenlegi kutatócsoportja minél eredményesebb legyen.

A L’Oréal – UNESCO ösztöndíjra két kategóriában lehetett pályázni. Jeney Viktória mellett a másik díjat a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők eredményesebb kezelését kutató Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem belgyógyász vehette át.

 
Elejére!