Keresés...

Ez év áprilisában mutattuk be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) azon két éves természetvédelmi kampányát, amelyet a Botanikus Kertek Nemzetközi Természetvédelmi Egyesületével (BGCI) és a tudományos ismeretterjesztő központok és múzeumok európai hálózatával (Ecsite) összefogva indított el "Let it Grow!" (Engedd élni!) címmel, mégpedig azért, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségének, az un. biodiverzitás megőrzésének fontosságára. A Szegedi Vadaspark a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjével együtt a fenti kampányhoz kapcsolódóan hirdette meg szintén tavasszal azt a pályázatát csoportoknak és egyéneknek, amelynek témája a következő volt: Magyarországon vadon élő állatok és növények megtelepedési lehetőségének megteremtése emberi környezetben (udvar, kert, erkély, erkélyláda, stb.) Ennek első fordulója sikeresen lezárult, így nyerteseket is tudtunk hirdetni. A csoportos kategóriában a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Óvoda Szivárvány nagycsoportja és a szegedi Arany János Általános Iskola 6. a osztálya ért el első helyezést, de díjaztunk egyéni indulókat és más csoportokat is. Sok értékes nyereményt tudunk szétosztani a nyerteseknek, köszönhetően a támogatóinknak, a szegedi Napfényfürdő Aquapolisnak, a Tessloff-Babilon Kiadónak (a MiMicsoda sorozat kiadója) a REGIO Játék Napfény Parknak, a Deszki Faiskolának és a HQ Partner Szegednek. Természetesen a két kiíró, a Vadaspark és a Füvészkert is egyedi nyereményt biztosít a nyertes csoportoknak: egy-egy élménylátogatást.


A pályázatot kiíró két intézmény, a Vadaspark például a folyamatosan bővülő Biodiverzitás parkjában, az elmúlt időszakban saját területén igyekezett olyan egyszerű, könnyen megvalósítható lehetőségeket bemutatni, amelyek elősegíthetik a hazai élővilág néhány képviselőjének megtelepedését, s ami segítség lehetett azoknak is, akik pályáztak, de azoknak is, akik nem.

Az első fordulóra beérkezett, nemcsak szegedi pályamunkákból, nagyon jól látszódik, hogy szerencsére sokan a mi ötleteink nélkül is igyekeznek segíteni a vadon élő élőlényeken az emberlakta környezetben is, akár például megakadályozva egy fa kivágását, amelyen madárfiókák nevelkednek, vagy éppen egy lakótelepi iskolában, óvodában zöldítéssel lehetőséget biztosítani a környéken élő rovarok, madarak, vagy kisemlősök táplálékhoz, búvóhelyhez jutásában. A sok hasznos megvalósított ötlet közül igyekszünk minél többet a kampány facebook oldalán ( www.facebook.com/letitgrowkampanyszegeden/ ) bemutatni, amit szíves böngészésre ajánlunk mindenkinek ezúton is, még olyanoknak is, akik nem neveztek pályázatunkra.

Ahogy ígértük a pályázat első fordulójára érkezett munkákat, amelyeken láttuk, ki hol és mivel segített a hazai vadon élő növényeknek, állatoknak megtelepedi, táplálékhoz jutni, a Vadaspark Állatok világnapi rendezvényén október 2-án értékeltük, sőt a legjobb műveket ott ki is állítottuk.

A nyertesek neve és ajándékaik listája a következő..

Csoportok

1. helyezett óvoda kategóriában:
Kertvárosi Katolikus Óvoda Szivárvány Nagycsoport (Hódmezővásárhely)
Díjai: Füvészkerti látogatás + Állatkerti élménylátogatás + Tessloff-Babilon Kiadó könyvcsomag
1. helyezett iskola kategóriában:
Arany János Általános Iskola 6. a osztály (Szeged)
Díjai: Füvészkerti látogatás + Állatkerti élménylátogatás + Tessloff-Babilon Kiadó könyvcsomag
2. helyezett iskola kategóriában:
Arany János Általános Iskola 4.a osztály (Szeged)
Díja: Napfényfürdő Aquapolis Szeged látogatás
3. helyezett iskola kategóriában:
SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 4. c osztály (Szeged)
Díja: növény ajándékcsomag (Deszki Faiskola)

Egyének
1. helyezett - Gyuris Ágnes
Díjai: Füvészkert családi belépő + Tessloff-Babilon Kiadó könyv + REGIO Játék Napfény Park ajándék + kertészeti eszközök, kisgépek ajándékcsomag (HQ Partner Szeged)
2. helyezett - Kontai Tünde
Díja: Füvészkert családi belépő + Tessloff-Babilon Kiadó könyv + REGIO Játék Napfény Park ajándék
3. helyezett (holtverseny) - Sres Hanna
Díjai: Füvészkert családi belépő + Tessloff-Babilon KIadó könyv
3. helyezett (holtverseny) - Simonka Sára
Díjai: Vadaspark bérlet + REGIO Játék Napfény Park ajándék

Minden díjazottnak gratulálunk és az eddig bemutatott tevékenységük folytatásához a továbbiakban is sok sikert, és kitartó munkát kívánunk. Természetesen nem csak mi értékeltük nagyra tevékenységüket, de aki érti a természet nyelvét, biztosan észrevette a segített élőlények köszönetét is.

A pályázat a jövő évi állatok világnapjáig folytatódik, segítsük még többen környezetünk élőlényeit!


 
Elejére!